Historien bakom trav

Vad är trav?

Trav i sig är en av tre gångstilar en vanlig häst kan utföra. Islandshästar är ett undantag då de har en fjärde gångstil som kallas för tölt men det är endast något som islandshästar kan utföra, då den även blir mer och mer ovanlig. Trav är den gångstilen som är mellan skritt och galopp. Den är med andra ord den näst snabbaste gångstilen. I galopp så hoppar hästen fram, medan i trav så har hästen nästan alltid en hov i marken och glider fram mer. Med denna gångstil har man bildat en sport vid namn travsport. I denna sport deltar ekipage, det vill säga en häst med ryttare. Dock är detta den endas hästsport som ryttaren inte sitter på själva hästen, utan i en så kallad sulky efter. En sulky är en vagn på två hjul. Kusken, det vill säga ryttaren som sitter på sulkyn och leder hästen, sitter isär med benen framåt mot hästen rätt nära hästens bakre parti. Travsport utförs på en oval bana fylld av sand. I Sverige om många andra länder där travsporten är stor så tillåts ingen galopp över huvud taget. Däremot kan det tillåttas ett fåtal galoppsteg i vissa länder, men i Sverige blir ekipaget diskvalificerade om hästen tar så lite som ett galoppsteg. 

Hur ser historien ut bakom sporten trav?

Hästar har funnits så länge vi människor har levt enligt historien. Men själva tävlan med hästar och framförallt travsporten etablerades inte förrän under 1800-talet. Anledningen till det är främst för att samhället inte var så välbärgat innan 1800-talet så man varkem hade tid, energi, pengar eller intresse att ägna sig åt sådana fritidsaktiviteter.

I vilka länder är trav en stor sport?

Travsporten har etablerat sig i länder som USA, Skandinavien, Kanada, Italien, Frankrike, Tyskland, Nya Zeeland och Australien. Men de som är störst inom travsporten av dessa ovanstående länder är Sverige, Frankrike och USA. Det USA har till en fördel att banorna för galopp också ofta används till trav, och galopp är en väldigt stor sport i USA och har varit långt bak i historien. Travsporten är lite olika från land till land, då det finns två olika gångarter i trav. Den ena kallas för passgång medan den andra kallas för diagonaltrav. Passgång är vanligare i USA medan diagonaltrav är vanligare i Skandinavien och Sverige. Det är som skiljer dessa gångarter åt är att i passgång så går höger framben bak samtidigt som höger bakben går fram, så att de möts på mitten. Samma gäller benen på vänster sida. I diagonaltrav är det tvärt om, att när höger framben går bak så går går höger bakben också bak. I och med att båda är vanliga i dagens samhälle har de ingen sämre påverkan på hästen än den andra, men om man måste välja en så är diagonaltrav mer skonsamt.

Travsporten har även medfört otroligt mycket betting, vilket är en anledning till att det är en så rik sport numera. Det är också därför som sporten blivit så stor och etablerat sig i så många länder. Det dessa länder har gemensamt är att de är I-länder med god ekonomi och många invånare i dessa länder har det bra rent ekonomiskt vilket gör att de kan ägna sig åt nöjen som spelunderhållning. Med engagemang menas att åskådare både på arenan och framför TV:n bettar och satsar pengar på det ekipage som ska vinna. Hästsporter generellt, framförallt galopp och trav, har attraherat adeln förr i tiden vilket har lett till att de mer förmögna personerna drar sig till hästsporter, och på så sätt blir mycket pengar involverade. Hästar i sig är väldigt dyra att köpa, så personer med gott om pengar kan ofta investera i hästar som de sedan låter kuskar rida för att tjäna ihop pengar till dem, då de är stora vinstsummor i travsporten. Men för de personer som har en medelinkomst, vilket är en stor procent av Sveriges befolkning, så är det vanligt att man bettar på det ekipage som kommer vinna hemifrån framför TV:n. Desto högre oddset är desto mindre chans är det till vinst men desto större summa får man om ekipaget kammar hem vinsten. 

245 Replies to “Historien bakom trav”

 1. WilliamCes says:
 2. EmeryPax says:
 3. BrandonElolf says:
 4. WilliamCes says:
 5. WilliamCes says:
 6. BrandonElolf says:
 7. BrandonElolf says:
 8. WilliamCes says:
 9. BrandonElolf says:
 10. WilliamCes says:
 11. WilliamCes says:
 12. WilliamCes says:
 13. WilliamCes says:
 14. BrandonElolf says:
 15. EmeryPax says:
 16. WilliamCes says:
 17. WilliamCes says:
 18. WilliamCes says:
 19. EmeryPax says:
 20. BrandonElolf says:
 21. BrandonElolf says:
 22. WilliamCes says:
 23. EmeryPax says:
 24. WilliamCes says:
 25. WilliamCes says:
 26. WilliamCes says:
 27. WilliamCes says:
 28. WilliamCes says:
 29. EmeryPax says:
 30. WilliamCes says:
 31. BrandonElolf says:
 32. WilliamCes says:
 33. WilliamCes says:
 34. EmeryPax says:
 35. BrandonElolf says:
 36. BrandonElolf says:
 37. BrandonElolf says:
 38. WilliamCes says:
 39. EmeryPax says:
 40. WilliamCes says:
 41. WilliamCes says:
 42. BrandonElolf says:
 43. KevinLem says:
 44. KevinLem says:
 45. DouglascOiva says:
 46. DouglascOiva says:
 47. BrandonElolf says:
 48. KevinLem says:
 49. DouglasFloaw says:
 50. MichaelMycle says:
 51. Williamkip says:
 52. RaymondAdvag says:
 53. Latrice Brumbaugh says:
 54. Margart Vandyke says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *