Vad är monté?

Monté är en travsport men istället för en kusk som sitter på en sulky bakom hästen rider man på hästen under loppet, precis som en jockey. Denna hästsport har sitt ursprung i Frankrike där de allra första loppen anordnades på en strand i Normandie så tidigt som år 1836. Faktum är att ordet “monté” är franska för “uppsutten”. Sporten är minst lika populär i landet idag och utgör faktiskt mer än en fjärdedel av alla franska travlopp.

I övriga världen är dock monté fortfarande en ganska okänd sport, då klassiska trav- och galopplopp är mer populära. Nedan ska vi titta lite närmare på hur monté fungerar.

  • Härstammar från Frankrike
  • Betyder “uppsutten” på franska
  • Montélopp har anordnats sedan början av 1800-talet

Så fungerar monté

Monté är som tidigare nämnt ett travlopp men istället för en sulky med kusk används en sadel och en ryttare. Man rider helt enkelt hästen igenom loppet, vilket har många olika fördelar. Dels är det stor skillnad när det gäller hästens naturliga balans, då den rör sig mer naturligt utan sulky. Därmed kan faktiskt många hästar som inte presterar bra i klassiska travlopp med sulky prestera bättre i monté. Dessutom bidrar denna sport till ytterligare en tävlingsmöjlighet för både häst och ryttare. I övrigt är själva loppen för monté och trav med kusk mycket lika varandra. Distanserna brukar vara desamma och samma regler gäller för om hästen galopperar.

Sporten är inte lika stor i Sverige som den är i Frankrike, där det anordnats lopp sedan tvåhundra år tillbaka. Det är även i Frankrike som världens största montélopp anordnas i början av varje år. Loppet, Prix de Cornulier, går av stapeln på Vincennesbanan i Paris, vilket det har gjort sedan början av 1930-talet. Här är det hästar mellan fyra och tio år som får vara med och tävla om det hisnande förstapriset som ligger på 292 500 euro. Världsrekordet i detta lopp sattes faktiskt i början av år 2019 med en tid på strax över en minut och elva sekunder över 2 700 meter.

Monté i Sverige

Monté är fortfarande inte en lika populär sport i Sverige som i Frankrike. Här är vi mer intresserade av klassiska travlopp med kusk och sulky och galopplopp. Dock började en del montélopp anordnas efter 2004, varav det allra största loppet är Monté-SM som går av stapeln i Åby i oktober. Andra stora lopp är Elitmontén som anordnas på Solvalla samt Olympiamontén som också anordnas i Åby. Även om sporten inte är särskilt populär när det gäller åskådare blir det allt mer populär bland unga ryttare, främst kvinnliga sådana, som inte intresserar sig för den klassiska travsporten. Detta är såklart en fördel och något som kommer göra sporten allt mer omtyckt.

Om du är intresserad av att testa monté bör du vara medveten om att det är sport som är väldigt fysiskt krävande. Det är med andra ord en sport som kräver en vältränad ryttare och för att ens kunna tävla i monté behöver du ta en licens. För att ta denna licens behöver du genomgå ett fysiskt test som visar på att du har vad som krävs för att tävla. Dessutom behöver montéryttare väga sig med utrustning både före och efter loppet, vilket kan göra att resultatet från loppet dröjer ett tag. Den totala vikten får inte understiga 65 kilo och gör den det kommer ryttaren diskvalificeras från loppet.

Sammanfattning

Monté är en spännande och fartfylld hästsport som på sätt och vis fungerar som ett alternativ till den klassiska travsporten. Här rider ryttaren hästen genom loppet istället för att styra den från en sulky. Detta ger både häst och ryttare mer frihet samtidigt som det är en fysiskt krävande sport. Loppen är inte lika populära i Sverige som de är i Frankrike där sporten grundades men det finns fortfarande en del lopp som går av stapeln även i vårt avlånga land, bland annat Monté-SM. Detta är en sport som förmodligen kommer växa mer och mer bland det svenska folket, då svenska lopp började anordnas så sent som 2004.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *