Jobba med tävlingshästar inom trav och galopp

Som barn drömmer många om att få börja rida och sköta om de snälla ponnyerna i ridskolans stall. Steget till att börja arbeta med tävlingshästar inom trav- och galoppsporten kan vara ganska stort och du måste vara inställd på ett ganska slitsamt yrke.

Kärleken och samspelet med djuren väger dock upp det hårda arbetet. För att arbeta med tävlingshästar bör du främst ha ett stort hästintresse, en passande utbildning, erfarenhet av att sköta hästar och stall, tycka om att resa, kunna vara iväg hemifrån under perioder samt hantera stress. Att arbeta med hästar är snarare en livsstil än ett jobb och du kommer även arbeta nära kusken eller ryttaren.

  • Att jobba med tävlingshästar är en livsstil
  • Du måste ha passande utbildning och erfarenhet

Utbildning för arbete med tävlingshästar

Om du väljer att arbeta med tävlingshästar har du möjlighet att jobba på en rad ställen som inom travstall, galoppstall eller på ett stuteri. Det är de olika stallen som avgör vilken utbildning och erfarenhet du bör ha. Grundutbildningen finns på gymnasieskolans naturbruksprogram med inriktningen häst. Efter gymnasiet har du möjlighet att avlägga en diplomering för hästskötare vilket genomförs av Svenska Ridsportförbundet. I arbetet som hästskötare ingår bland annat att utfodra hästarna, rykta dem och kratsa hovarna, putsa träns och sköta sadlar samt att mocka i spilta och box. I tävlingssammanhang följer du med och fortsätter sköta om hästarna som vanligt, förbereder dem inför tävling samt hjälper till med lastning.

När du har jobbat som hästskötare i några år kan du välja att vidareutbilda dig till exempelvis travtränare. Då arbetar du mest troligt i ett stall där ägarna betalar dig för att träna deras hästar. En travtränare tjänar mer än en hästskötare, men det kan vara svårare att få en anställning. Du har ett nära samarbete med andra i stallet, som kuskarna som kör hästarna på tävlingar. Vill du utbilda dig till travtränare har bland annat Hästsportens folkhögskola i Strömsund utbildningar. De erbjuder även grundutbildning till travhästskötare och har flera gedigna utbildningar för dig som hellre satsar på galopp. Även de utbildningarna finns på flera nivåer beroende på var du befinner dig kunskapsmässigt.

Galoppsporten

I Sverige är travsporten större och mer populär än galoppen, men globalt är galoppen en av världens största sporter. Vill du komma närmre sporten och arbeta med hästarna från ett annat håll kan du utbilda dig till provtagare. Utbildningen är en endagarskurs och vänder sig till dig som vill arbeta med att ta dopingprover vid tävlingar. Här lär du dig mer om den medicinska bakgrunden till dopingkontrollen, arbetsinstruktioner, hur du gör vid ett positivt utslag, reglemente- och identifieringsinformation samt analysinformation från labbet. Grundkraven för att få arbeta som dopingprovtagare är förutom denna kurs även en funktionärsutbildning. Därefter har du möjlighet att arbeta både vid trav- och galopptävlingar.

Som ny inom en bransch kan det vara svårt att veta var du bör vända dig, vilka utbildningar som krävs och om det finns jobb. Ett tips är att vända dig till ett trav- eller galoppstall och berätta att du önskar en karriär med tävlingshästar. De kan då tala om vad de kräver i form av utbildning och därefter kan du börja leta efter lämpliga kurser. Har du tur kanske du kan få praktik eller möjlighet att jobba extra i det stall du hörde av dig till. Ett annat råd är att kontakta en ridskola i närheten där du bor. De kan många gånger ställa upp med kontakter och anordna utbildningar för både barn och vuxna.

Ett hästtätt land

Sverige är det näst mest hästtätaste landet i EU. Vi har omkring 360 000 hästar vilket medför en stor efterfrågan på tjänster kopplade till djuren. Hästbranschen är i ständig utveckling vilket gör att nya yrkeskategorier och arbetstillfällen skapas kontinuerligt. Vill du arbeta med tävlingshästar inom trav- och galopp bör du tänka på vilket sätt du önskar arbeta med hästarna. Vill du sköta om dem som hästskötare, fungera som kusk eller jockey, vara provtagare vid dopningskontroller eller veterinär vid tävlingar? Du kanske vill arbeta i ett stuteri där morgondagens stjärnor föds eller jobba som hästmassör för att förebygga, men också behandla, uppkomna skador. Möjligheterna är många inom denna stora näring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *