Vilka träningslicenser finns det inom trav?

Om du är sugen på att börja med trav och galopp, är det bra att ha koll på vilka krav som finns. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de olika träningslicenserna som finns, och som krävs för att du ska få träna och själv köra dina travhästar. Vi kommer även kortfattat att gå igenom hur du bär dig åt för att skaffa en sådan licens!

När du ska välja din träningslicens som är den rätta för dig, beror det på flera olika omständigheter. Om du till exempel är professionell tränare är det A-licensen som du behöver, och en sådan utfärdas av Svensk Travsport. För de övriga licenserna finns det olika förutsättningar som behöver vara uppfyllda, och en sådan licens utfärdas av ditt lokala travsällskap. Nedan kommer vi gå in mer ingående på de olika licenserna.

A-licens och B-licenser

A-licensen gäller som sagt för professionella tränare, och med professionell så menas att träning och/eller körning av travhästar ska vara personens huvudsakliga yrkesverksamhet. Den utfärdas som sagt av Svensk Travsport. Utöver A-licensen finns det B-licensen, som är uppdelad i en B1-licens och en B3-licens. Om du har en B1-licens får du träna och köra hur många hästar som helst som ägs helt eller leasas av dig eller en nära anhörig.

Med en B1-licens får du ha högst fem stycken delägda hästar. B3-licensen skiljer sig egentligen knappt åt från B1-licensen, utan skillnaden består i att du då inte har behörighet att köra i lopp. De båda olika B-licenserna får du som sagt från ditt lokala travsällskap efter genomgånget prov, så om du har frågor om hur du skaffar en B-licens rekommenderar vi att du kontaktar dem.

C-licens, D-licens, E-licens, F-licens och G-licens

Om du är lärling hos någon med A- eller B-licens och är 36 år eller äldre, ska du däremot ha en C-licens. Om du yngre än 36 år men har kört mellan 151 – 400 lopp under det föregående året gäller C-licensen även för dig. Om du däremot inte har kört fler än 150 lopp året innan är det en E-licens du ska ha.

Det finns även D-licens, som är en körlicens för amatörer. Om du skaffar enbart en D-licens har du dock ingen rättighet att själv träna hästarna. Om du är mellan 16–20 kan du skaffa F-licens. Om du jobbar som lärling hos en person med A- eller B-licens och kört fler än 401 lopp under föregående år är det däremot en G-licens du behöver skaffa.

Övriga licenser

Det finns även några licenser som kan användas som komplement till de redan nämnda “bokstavslicenserna”. En sådan är Montélicensen som är ett komplement till alla övriga licenser och ger dig rätt att rida i travlopp. Det finns även en träningslicens som komplement till licenserna C, E, F och G. Den gäller för maximalt två stycken hel- eller delägda hästar och det krävs att du eller en nära anhörig är företrädare.

För att få en träningslicens behöver du även fylla minst 18 år under det innevarande kalenderåret. Det krävs även att du har en godkänd B-licensutbildning. Om du däremot vill ha licens för ponnytrav är det en särskild licens, och vilka rättigheter du har beror på om du är över eller under 25. Äldre än 25 får enbart licens för att träna, och inte för att tävla eller köra.

Förnyelse av licens!

Bara för att du en gång har tagit din licens, betyder det inte att den gäller för alltid, utan du måste förnya den. Som tur är, är det okomplicerat att förnya sin träningslicens. Runt årsskiftet ska du logga in på travsport.se och då ska du svara ja på frågan om du vill förnya din licens, om du däremot saknar konto så kan du kontakta ditt lokala sällskap.

Avslutningsvis

Det finns flera olika träningslicenser, och de beror bland annat på ålder och hur erfaren du är. När du är amatör kan det bästa vara att kontakta ditt lokala travsällskap, för att få tips och information om utbildningar, eftersom det i de allra flesta fallen är de som utfärdar licenserna. Om du däremot kommer till en professionell nivå är det Svensk Travsport du ska kontakta för att få din A-licens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *