De fem bästa travhästar genom tiderna

Det finns många listor på hästar som räknas som de bästa genom tiderna och varje stall och kusk har sin egen lista. Här har vi sammanställt en lista på travhästar som på något vis förtjänar att räknas till de bästa i världen eller Sverige. När det gäller världens absolut bästa häst genom tiderna verkar dock alla vara eniga om att det är Varenne som ni kan läsa om i artikeln.

Flera av hästarna i artikeln har vunnit det lopp som anses vara det mest prestigefulla – Prix d’Amerique. Loppet körs på Vincennesbanan i Paris varje år den sista söndagen i januari. Distansen är 1 200 meter och första priset är 450 000 euro. Den häst som har flest segrar i detta lopp finns dock inte med i vår lista. Det är den franska hästen Ourasi som har vunnit fyra gånger.

Varenne – världens bästa häst

Varenne är en italiensk varmblodig travhäst som av många anses som världens bästa häst. Under åren 1998 till 2002 sprang han in 52 miljoner kronor och är därmed världens vinstrikaste häst. Han vann de flesta storloppen som till exempel Elitloppet och Prix d’Amerique. Det kända storstallet Dubois i Frankrike sålde Varenne efter en misslyckad debut när han var i treårsåldern och den finske tränaren Jori Turja köpte då honom.

När stallet Dubois anordnade en auktion var Jori Turja där och planen var att köpa två unghästar. Istället såg han något hos Varenne och för 900 000 kronor köpte han den häst som skulle komma att betyda så mycket för honom. 2002 sprang Varenne sitt sista lopp och idag jobbar han som avelshingst och har lämnat efter sig en lång rad stjärnor såsom Lie Detector, Lisa America och Royal Fighter.

Victory Tilly – Sveriges bästa häst

Av svenska travhästar anses Victory Tilly vara den bästa. Han föddes 1995 och större delen av sin karriär tränades han av Stig H Johansson som säger att Victory Tilly var den bästa häst han någonsin har tränat. 2002 blev Victory Tilly den första svenska hästen att ta världsrekordet som den snabbaste hästen när han vann Nat Ray Trot på Meadowland’s racetrack i New Jersey, USA.

År 2000 var dock Victory Tillys bästa år då han vann 12 segrar på 14 lopp. Totalt sprang han in 10 miljoner kronor under det året. 2006 gjorde han sin sista start och vann då Jämtlands stora pris med Erik Adielsson. Victory Hills ägs idag av Stig H Johansson som fick honom i 60-årspresent. Tyvärr kan den framgångsrika travhästen inte användas i avel på grund av att han är valack.

Commander Crowe – med 23 fullträffar

Tvåa på listan över svenska travhästar som varit vinstrikast genom tiderna är Commander Crowe med över 30 miljoner kronor. Denna varmblodiga fux föddes 2003 i Halland och tränades från början av sin uppfödare Petri Puro. Senare var det Fabrice Souloy i Frankrike som tränade honom och då kördes han av Christophe Martens samt av Örjan Kihlström som är en känd travtränare från Bollnäs.

Under året 2006–2014 sprang Commander Crowe in 34,3 miljoner kronor. Han började sin karriär med att vinna sina första 23 starter vilket är ett rekord som ingen hittills har slagit. Tillsammans med svenske Örjan Kihlström vann Commander Crowe Hugo Åbergs Memorial 2013 och Åby Stora Pris 2013. Elva år gammal gjorde han sitt sista lopp, Breeder’s Crown i USA, och vinsten blev 1,8 miljoner kronor.

Ina Scot – ett rikt sto

Av ston är det Ina Scot som toppar listan över rika hästar. Hon föddes 1989 och dog tragiskt 2013 då hon ramlat och skadat sig i sin hage. 1995 vann hon Prix d’Αmerique tillsammans med kusken Helen A Johansson, som då också blev den första kvinnliga kusk som vunnit loppet. Under sin karriär vann Ina Scot totalt 54 lopp av 90. Hon räknas som ett av världens bästa ston genom tiderna.

Ideal de Gazeau – på andra plats i världseliten

Ideal de Gazeau var under andra halvan av åttiotalet störst i Europa. Denna franska varmblodiga travhäst föddes 1974 i Frankrike och dog 1998 i Nederländerna. Under sin livstid gjorde han 99 starter och vann i 66 av dem. Sina största segrar tog han i Prix d’Αmerique, Elitloppet och International Trot. Efter karriären såldes han till Sverige som avelshingst och han är far till framgångsrika hästar som Lovely Godiva och Elegant Sund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *