Största loppen i trav och galopp i Sverige

Det finns många lopp inom både trav och galopp i Sverige, men det finns vissa lopp som är absolut störst. Trav är en mycket populär hästsport i Sverige och den engagerar många människor.

I denna artikel kommer vi att ge dig information om några av dessa loppen så att du kan lära dig allt om dem. Du kan läsa om hur tävlingen går till, var den brukar hållas och en massa annan spännande fakta om loppen. Oavsett om du föredrar trav eller galopp kommer du att hitta läsvärd information i denna artikeln. Vi kommer beskriva fyra olika lopp, två inom trav och två inom galopp:

  • Åby Stora Pris
  • Elitloppet
  • Svenskt Derby
  • Dianalöpning

Elitloppet och Åby Stora Pris

Elitloppet är det största svenska travloppet och det hålls årligen på Solvalla. Loppet heter egentligen Solvallas internationella elitlopp och det är en mycket prestigefylld tävling. Loppet är av högsta internationella klass (Grupp 1-lopp) och är även en av de största travtävlingarna i världen. Elitloppet sprangs för första gången redan år 1952 och är därmed en tradition inom svensk travsport. För att få delta i Elitloppet krävs en inbjudan och det är 16 utmärkande hästar som bjuds in att tävla. Vissa blir också direktkvalificerade efter vinst i andra lopp. Först sker två kvalheat och några timmar senare kör de åtta bästa hästarna finalloppet som ger vinnaren hela 3 000 000 kronor i vinst.

Åby Stora Pris körs årligen på Åbytravet i Mölndal, och har gjort det sedan år 1936. Även denna travtävling är ett grupp 1-lopp. Loppet kommer tvåa efter Elitloppet i den svenska travsportens största internationella tävlingar. I denna tävling kammar vinnaren hem så mycket som 2 000 000 kronor. Åby Stora Pris kräver en inbjudan för både häst och kusk för att få delta och hästen måste vara fyra år eller äldre. Tävlingens upplägg har förändrats under åren och senast under 2018, då en vinnare koras efter ett lopp på 3 140 meter med autostart. Åby Stora Pris har tidigare bestått av bland annat två olika heat med ett skiljeheat vid olika vinnare.

Svenskt Derby, Dianalöpning och andra stora galopptävlingar

Svenskt Derby är en klassiker inom galopptävlingar i Sverige och den hålls årligen. Tävlingen tar plats på Jägersro i Malmö, alltid en söndag i mitten av augusti. Detta är en dag som lockar mycket publik till Jägersro. Svenskt Derby har funnits i över 100 år, det sprangs för första gången redan år 1918. Det finns även en engelsk motsvarighet som funnits ända sedan på 1700-talet. Distansen är på 2 400 meter och det är Jägersros dirttrack-bana som används till tävlingen. En häst kan endast medverka en gång i Svenskt Derby, detta då hästarna som deltager måste vara 3 år gamla. Har du vägarna förbi Jägersro i augusti är detta en upplevelse du inte vill missa.

Galopp är inte riktigt lika stort i Sverige som trav, men det finns ändå några andra tävlingar än derbyt att nämna i galoppsammanhanget. Dianalöpning heter nu 1000 Guineas och är ett lopp för treåriga ston. Distansen är 1 600 meter och tävlingen har funnits sedan år 1944. Loppet hålls på Bro Park. En annan tävling som hålls på Bro Park, samma dag som Dianalöpningen, är Jockeyklubbens 2000 Guineas. Tidigare har tävlingen hållits på Jägersro och Ulriksdal, men nu hålls den alltså på Bro Park. Det är en tävling på 1 600 meter som är öppen för treåriga hästar uppfödda i Skandinavien. Andra nämnvärda galopptävlingar är Oaks och St Leger.

Sammanfattning

Det finns flera stora trav- och galopptävlingar i Sverige och det är en upplevelse att besöka dessa evenemang. Inom trav är Elitloppet det absolut största och det ligger en stor prissumma i potten för den som vinner. När det kommer till galopp är Svenskt Derby den som är störst. Travtävlingar är något mer uppmärksammade än galopptävlingar i Sverige, men det finns många av båda sorterna. Elitloppet är en tävling som är känd internationellt och de som inbjuds att tävla är riktigt fantastiska hästar. Om du inte tidigare varit på en travbana så är ett tips att besöka en av dessa stora tävlingar. Känslan på läktaren är helt enorm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *