Vem får köra och rida travlopp?

Travsporten är en av de största sporterna i Sverige och den engagerar en stor andel av den svenska befolkningen. Varje år hålls ungefär 900 tävlingsarrangemang runt om i Sverige och dessa besöks av drygt 1,2 miljoner personer.

Förutom besökarna utgörs travsporten av många engagerade ägare, tränare, kuskar, ryttare och hästskötare. I Sverige finns 33 tävlingsbanor för travsporten och de spänner från Jägerso i Malmö till Bodentravet i norr. Förutom de tävlingar som Svensk Travsport arrangerar anordnas också så kallade bygdetrav runt om i landet. I Sverige finns fyra stora grupper inom travsporten. Dessa är varmblods-, kallblods- och ponnytrav som körs av kuskar som sitter i sulky. Det finns också en fjärde typ av tävling och den kallas för monté.

  • 900 olika tävlingar arrangeras varje år på de 33 tävlingsbanorna
  • 1,2 miljoner svenskar besöker varje år travtävlingarna
  • Det finns travsport som körs med sulky samt rids

Olika typer av travsport

Som vi nämnde ovan finns flera olika typer av travsport, men den allra kändaste formen är den där en kusk sitter i en sulky och kör alltså hästen i ett lopp. I Sverige finns sådana travlopp för varmblodshästar, kallblodshästar och för ponnyer. Det hålls flest lopp för varmblodshästar, och här är intresset stort även från allmänhetens sida. Det som är ganska unikt för Sverige är dock att vi även har lopp för kallblodshästar. Denna typ av häst kan ofta tävla längre upp i åldrarna jämfört med varmblodshästarna, och på senare år har kallblodstravet blivit en publikattraktion lika väl som varmblodstravet. Det finns även en till typ av travlopp och dessa hålls för ponnyer.

De riktigt stora prispengarna, både för ägare och för spelare, finns i varmblods- och kallblodstravet, men det är säkerligen ponnytravet som framkallar flest upprop och suckar över hur söta ekipagen på banan är. I ponnytravet är det enbart ponnyer som tävlar och dessa tävlingar körs av barn och ungdomar upp till 25 års ålder. Ponnytravet är en bra start för blivande tränare och kuskar, och det är en trevlig gemenskap för såväl barnen som deras familjer. Det finns även en travsport där hästarna rids, och denna sport kallas för monté. Här får hästarna visa sina färdigheter under sadel. Monté är en mycket tuff och krävande sport, såväl tekniskt som fysiskt, och den har lockat många unga tjejer till travbanorna.

Vem får köra och rida travlopp?

Vilka är de då som får köra och rida travlopp på de svenska tävlingsbanorna i Sverige? Det kommer att införas nya och förenklade licenser för travet under 2020 men som det ser ut i dagsläget finns ett flertal olika licenser som krävs för att få köra eller rida ett travlopp. Exakt vilken licens som krävs beror bland annat på vad du ska tävla i och hur gammal du är. Vill du gå en utbildning för att erhålla en licens för träning och tävling kan du kontakta en travskola i din närhet. För att få en licens krävs det att du går en utbildning för den licens som du vill ha, och där ingår både teoretiska och praktiska prov.

För att erhålla licens krävs också att du kört tillräckligt många lopp, och det tar därför ofta många år att gå från nybörjare till att kunna köra de lite större tävlingarna. Det krävs även att hästen som ska tävlas har en tränare med godkänd licens. De licenser som finns idag heter A-licens, B-licens, C-licens, D-licens, E-licens, F-licens, G-licens och Montélicens. Det finns även särskild licens för personer över 71 år. Exempelvis så har de som har en A-licens träning och tävling av travhästar som sitt yrke. Ungdomar i åldern 16–20 år kan ha en F-licens och de som tävlar monté måste ha en montélicens. För att få montélicensen krävs även att du klarar ett fystest varje år.

Sammanfattning

Vii kan alltså säga att travsporten i Sverige är en väldigt stort sport som har en bred mångfald när det gäller typer av lopp och tävlingar. Här finns olika typer av raser och kategorier av hästar, och det finns både tävlingar som körs och som rids. Det är med andra ord inte konstigt att det är så många som engagerar sig i travsport då det både är en spännande sport att titta på, samt att spela på, och den har en härlig gemenskap. Är du intresserad av att lära dig mer om travsporten i Sverige, samt finna tävlingsbanor och travskolor, kan du besöka Svensk Travsports hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *