Vem får rida galopplöp?

Har du drömt om att bli jockey någon gång? Kanske brukar du titta på galopptävlingar och fundera på om du har vad som krävs för att kunna bli en av ryttarna? För att bli jockey ställs det en hel del krav, både fysiska och andra. Sverige har dessutom ingen jockey- eller lärlingsskola vilket gör det lite knepigare för oss som bor här.

Det är dessutom en lång väg att gå innan du kan rida galopplöp, men om det är något du verkligen vill så är det värt det att lägga tiden som krävs. Några saker du bör tänka på innan du ger dig in i det är:

  • Lång lärlingstid
  • Vikt mellan 50 och 54 kg är önskvärt
  • Utbildning utomlands

Hur du blir jockeylärling

Om du vill börja arbeta som jockey så finns det utbildningar i bland annat England som du kan söka till. Ingen tidigare erfarenhet krävs om du väljer att läsa en kurs på British Racing School, det enda kravet är en ålder på mellan 16 och 22 år. De har en kurs som är på 9 veckor och där du sedan får arbeta hos en engelsk tränare. När du gått en sådan kurs är det enklare att få arbete hos en svensk tränare alternativt en tränare i utlandet. Det är tränaren du arbetar hos som sedan avgör när du är redo att bli lärling hos denne.

Du börjar oftast arbeta som hästskötare och det är sedan tränaren som avgör om du har potentialen att bli ryttare av galopphästar. Lärlingstiden är fyra år och ett avtal skrivs mellan tränaren och lärlingen. Du får inte vara yngre än 15 år när du börjar som lärling, och du får inte heller ha passerat 30 år. Om du ska kunna delta i många löp och ritter är det optimalt att du väger mellan 50 och 54 kg som jockey. När du är lärling får du både sköta om och rida hästarna i stallet och du får också rida vissa löp för att få in vanan.

Att arbeta som jockey

När din lärlingstid är slut blir du jockey. Många jockeys är egna företagare och din inkomst kommer då bero på hur många tävlingar du deltar i och hur bra hästar du rider. Att ha avtal med en eller flera tränare är vanligt och oftast består förmiddagarna av träningsridning och kvällarna och helgerna av tävlingar. Detta är under högsäsong, när det är lågsäsong tävlas det oftast bara på helgen. Lågsäsong är under vintertid när det kommer till galopptävlingar. Att arbete som jockey är ett fysiskt krävande jobb och din kondition bör vara på topp. Annars finns risken att du inte orkar med ditt arbete rent fysiskt sett.

När du rider galopplöp och arbetar som jockey måste du vänja dig vid oregelbundna arbetstider. Att arbeta med hästar är ett jobb där du måste vara redo för tidiga morgnar och sena kvällar och arbeta under helger. Om du tävlar i Sverige innebär det också mycket resande mellan banorna. Som etablerad jockey kan du tävla 4–5 dagar i veckan runtom i Skandinavien. Det är dock ett fartfyllt och roligt yrke och som hästälskare får du spendera mycket tid med dina favoritdjur. Det tar lång tid och kräver hårt jobb för att nå drömmen om att bli jockey, men det är verkligen värt det när du väl nått dit.

Sammanfattning

Vad krävs då för att få rida galopplöp? Det är inte vem som helst som kan bli jockey och du får räkna med hög konkurrens och tufft arbete för att nå din dröm. En låg vikt på mellan 50 och 54 kg är önskvärt och en bra kondition är nödvändig. Du kan välja att gå en kurs innan du söker dig till tränare för jobb, men du kan också börja som hästskötare i ett galoppstall. Det är upp till tränaren att bestämma när och om han / hon tycker att du är redo att bli lärling. Lärling är du i fyra år innan du kan kalla dig jockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *