De fem bästa galopphästarna genom tiderna

Det har gått över trehundra år sedan fullblodiga hästar introducerades i väst från Mellanöstern och revolutionerade galoppsporten. Av de tiotusentals hästar som har avlats fram och tävlats med över hela världen sedan dess sticker en handfull ut som de allra främsta. Några har gjort sig kända för sina många vinster, andra för sina släkttavlor, eller kanske för förmågan att fånga en hel nations intresse – eller allt på samma gång!

Nedan följer vår lista över de 5 främsta galopphästarna genom tiderna. Det finns många variabler som kan användas för att jämföra hästar med varandra, och det är en utmaning att jämföra hästar från olika epoker. Förändringar inom veterinärmedicin och logistik ger fördelar till hästar i modern tid. Ändå finns det vissa som har gjort ett särskilt stort avtryck i just sin tid och därmed skrivit in sig i sportens historia.

Kelso

Fullblodet Kelso utnämndes till årets amerikanska häst fem gånger i rad, från 1960 till 1964, av National Thoroughbred Racing Association. Hans närvaro som konsekvent vinnare under hela denna tid är något utöver det vanliga i en sport där de tävlande hästarna vanligtvis går i pension efter bara två konkurrenskraftiga år. Han deltog i 63 tävlingar mellan 1959 och 1966, varav 39 blev segrar.

Ju längre karriär, desto större fanbase, och Kelso var ett klassiskt exempel. Han hade en egen fanklubb och sin egen brevlåda för de stora mängder post som skickades till honom på Mrs. Du Ponts Maryland-gård långt efter att han sprungit sitt sista lopp. Han drog under sin karriär in en summa på nästan två miljoner dollar i prispengar, något som då var en toppnotering.

Citation

Citation var den första hästen som vann mer än en miljon dollar. Efter att ha blivit 1948 års vinnare av Triple Crown vann Citation även det årets Pimlico Special då inga andra stall vågade låta sina hästar tävla mot honom. Citation tävlade under fyra år – 1947, 1948, 1950 och 1951. Bland sina 45 starter hamnade Citation på första plats 32 gånger, andra plats 10 gånger och tredje plats 2 gånger.

Efter sitt Triple Crown-år vann han sitt 16:e lopp i rad, en bedrift som förblev omatchad i hela 46 år innan den tangerades av en annan häst. Han invaldes så småningom (1959) i National Museum of Racing and Hall of Fame, och en staty i verklig storlek uppfördes till hans ära i Hialeah Park i Florida. Han var Kentucky-stallet Calumets kanske främsta tävlingshäst någonsin.

Seattle Slew

Som den enda hästen som vunnit Triple Crown med ett obesegrat facit, blev Seattle Slews karriär mycket mer än bara det. Efter vinsten led Slew av en livshotande sjukdom i över ett år, vilket gör hans karriär nästan ännu mer anmärkningsvärd. Efter att ha återhämtat sig segrade han över Triple Crown-vinnaren Affirmed i Marlboro Cup med en tid som bara var 0,40 från Secretariats ökända rekord från Belmont-banan.

Seattle Slews arv skulle leva vidare länge efter hans död, då två av hans ättlingar (California Chrome och Orb) så småningom skulle vinna Kentucky Derby. Från början betraktad som en ful häst på grund av sin vanliga, mörka färg och sina stora öron, var Seattle Slew inte välkommen på de mest prestigefyllda hästauktionerna. Så småningom upptäckte dock en veterinär hans potential som tävlingshäst när denne studerade hans ursprung.

Secretariat

Secretariat tävlade bara under två år, 1972 och 1973, men är fortfarande galoppsportens kanske mest berömda häst. Vinsterna från hans tävlingar uppgick till över 1,3 miljoner dollar, och han vann 16 av de 21 loppen som han deltog i. Sina mest imponerande lopp sprang han under sitt andra år när han vann Triple Crown och satte nya rekord på varje arena. Sekretariatet dog 1989 efter att ha avlat fram 653 föl.

Man O’ War

Den legendariska Man O’ War sägs ibland ha räddat de amerikanska hästkapplöpningarna under 1920-talet. Född 1917 gjorde han sin tävlingsdebut två år senare. Man O’ War fick rykte om sig att vara en säker satsning i tävlingskretsar, vilket gjorde andra hästägare tveksamma inför att ställa sina egna hästar mot honom. Faktum är att Man O’ War bara förlorade ett enda lopp under hela sin karriär, Sanford Memorial Stakes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *